Information fra St. Merløse Vandværk
Her på siden finder du massevis af diverse information. Er der der noget du er i tvivl om kan du altid rettet henvendelse til vandværket
Grundvand i Danmark
I Danmark bruger vi grundvand til drikkevand, og derfor er det vigtigt, at vi alle passer godt på vores grundvand, og beskytter det mod forurening, således at vi også i fremtiden kan hente rent drikkevand op.
Grundvandet undersøges og kontrolleres løbende, og hvis De ønsker yderligere information og viden om grundvand, kan De læse mere hér.
Vandanalyser
Ønsker De at få foretaget en analyse af Deres drikkevand, kan De rette henvendelse til . Prisen afhænger af hvilke stoffer, der skal analyseres for.
Drik frisk vand
Vær opmærksom på, at drikkevandets kvalitet kan være forringet om morgenen, efter at vandet har stået stille i forbrugernes installationer hele natten. Brug derfor de første par minutters vand til vask, toiletskyl eller andre formål, hvor vandet ikke drikkes. Når vandets temperatur er faldet, og der kommer koldt vand ud af hanen, er vandet friskt og kan drikkes.
Det er en god ide at have en kande med vand stående i køleskabet – så har De altid frisk og koldt vand, og De undgår vandspild ved at vente på, at vandet i hanen bliver koldt.
Undgå metalafgivelser fra armaturer
Mange armaturer i husstanden kan afgive metaller -herunder nikkel -til drikkevandet.Undgå derfor at drikke det første vand, som kommer ud af hanen, når vandhanen har stået stille over natten. Når vandet har løbet lidt og er blevet koldt, er det frisk og kan drikkes.
Forbrugeransvar
Vandværket har ansvaret for drikkevandets kvalitet frem til forbrugernes grundskel. Forringelser af drikkevandskvaliteten, som skyldes forbrugernes egne installationer, er vandværket derfor ikke ansvarlig for, men vandværket giver gerne råd og vejledning i tilfælde af problemer eller tvivlsspørgsmål. Vandledninger på privat grund er Vandværket heller ikke ansvarlig for.
Utætte rør
Hvis uheldet er ude, og et rør bliver utæt, er det vigtigt at kunne lukke for vandet hurtigt. Sørg derfor for at vedligeholde Deres hovedhane før vandmåleren jævnligt og checke, om hanen lukker tæt. Dette kan gøres ved at lukke hovedhanen og checke, at vandmåleren står stille. Hvis der er problemer, bør De kontakte en blikkenslager.
Vandspild
Ved vandspild fra jordledning eller vandindstalation kan der søges om refusion af vandafgift
for den del af afgiften der overstiger det faktiske forbrug plus 300 kubikmeter.
Skema til ansøgning om refusion kan hentes her
Brandhaner
I tilfælde af brand kan det være et spørgsmål om sekunder for at redde liv. Det er derfor vigtigt, at brandhaner altid er nemme at komme til. Har De en brandhane placeret uden for Deres grund, skal De sørge for, at hæk eller lignende ikke vokser ud over brandhanen.
Stophaner
Stophaner, som er placeret i vejen ca. 30-50 cm. før skel, tilhører vandværket og skal derfor altid være til at komme til. Undgå derfor at hæk eller anden beplantning vokser ud over stophanen.
Flytning
Ved salg/køb af ejendomme skal vandmåleren aflæses, så vandregnskabet kan gøres op. Sælger og køber skal aflæse vandmåleren og skrive en flyttemeddelelse med aflæsningen, fraflytningsdato, sælgers nye adresse samt sælgers og købers underskrift.
Dokumenter til download
- Regler for opsætning af måler
- Ansvar forbruger kontra vandværk
- Vedtægter
- Regulativ for vandværker i Holbæk kommune
- Persondataforordning
- Skema eftergivelse af vandspild
- Spørgeskema tilbagestrømning PDF
- Takstblad 2024
- Takstblad 2023
- Beretning 2023
- Referat generalforsamling 2021
- Budget 2023
- Årsrapport 2022
- Ordinær generalforsamling 2022
- Beretning 2022
- Ekstraordinær generalforsamling 2022
Har du ikke Adobe reader, kan den hentes her